Το μπάσκετ στη Θήβα ξεκίνησε να παίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με τον Κάδμο να φτιάχνει την πρώτη ομάδα μπάσκετ στην Περιφέρεια, η οποία μάλιστα ήταν και η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε ξένους αθλητές, το 1965, όταν τη φανέλα της ομάδας της Θήβας φόρεσαν αθλητές που υπηρετούσαν στην Αμερικάνικη βάση των Ερυθρών!

Εκείνη την εποχή, η Θήβα και η Χαλκίδα, δημιούργησαν τις πρώτες ομάδες στην Περιφέρεια Στερέας Ελλάδας, οι οποίες μαζί με τον Ποσειδώνα Λουτρακίου δημιούργησαν τα πρώτα ανεξάρτητα πρωταθλήματα στα ανοικτά ιστορικά γήπεδά τους!

Ο Κάδμος, έκανε μια… στάση το 1967 με τη δημιουργία του Α.Ο. Θήβα, για να ιδρυθεί εκ νέου το 1973! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Α.Ο. Θήβα όπως αγωνίστηκε το 1971 στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα στο γήπεδο του Πανελλήνιου. Διακρίνονται πάνω από αριστερά: Χατζηχρονόγλου Γιώργος, Δέδες Λάκης, Βόγκλης Βαγγέλης, Χατζηχρονόγλου Νώντας, Βούλγαρης Γιώργος, Κοκκίνης Γιώργος. Κάτω από αριστερά: Μελετίου Χάρης (πρόεδρος ΕΣΚΑΣΕ), Αγγελόπουλος Χρήστος, Δεσάρτης Γιάννης, Κουτσοβασίλης Τιμολέων, Τζαβίδας Κώστας.

Η ιστορία των αγώνων από το 1965!

Στη Θήβα, η ιστορία των αγώνων αρχίζει ουσιαστικά το 1965 με πρώτο προπονητή της ομάδας τον Ταβουλάρη, που μόλις είχε σταματήσει την ενεργό δράση ως παίκτης του Παναθηναϊκού.

Παίκτες, αρκετοί και ταλαντούχοι, προεξάρχοντος του Ανδρέα Γιαννακού, του μεγαλύτερου αθλητή της Θήβας όλων των εποχών ενώ μέλη εκείνης της ομάδας ήταν ακόμα οι Γιώργος ΒυλλιώτηςΔημήτρης ΣελιανίτηςΓιώργος ΧατζηχρονόγλουΑλέκος ΑκριβάκηςΤάσος ΤζαναβάραςΓιάννης ΔεληνικόλαςΝίκος ΤαρνάρηςΓιώργος ΛυμπερόπουλοςΤάκης Κατσιμπάρδης, Ανδρέας ΚουρκούτηςΛουκάς ΠαυλογιαννόπουλοςΔημοσθένης ΣταμάτηςΣωτήρης Τσεκές κ.α.

Η ομάδα του Κάδμου που πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της την άνοδο για τη Β’ Εθνική (δεν υπήρχε Α2 τότε). Από τη φωτογραφία απουσιάζει ο τότε προπονητής της ομάδας Σπύρος Φώσκολος. Πάνω από αριστερά: Μελετίου Χάρης (παράγοντας Κάδμου, νυν πρόεδρος ΕΣΚΑΣΕ), Σταυρόπουλος Περ., Γεωργούσης Νικ., Τσέκος Χρ., Μεγάλος Συμ., Παπαδημητρίου (Σαμ), Γερμανός Σωτ., Παπαευσταθίου (παράγοντας). Κάτω από αριστερά: Παναγιωτόπουλος, Κολλημένος Μιχ., Νικολάου Σωτ., Κοκκίνης Παν., Σκούμας Θαν., Αναστασίου Ι., Λούκας Λ.

Μοναδικός αντίπαλος από την Περιφέρεια εκείνα τα χρόνια ήταν η Χαλκίδα, με τους αγώνες να διεξάγονται στο ιστορικό γήπεδο του Αγίου Νικολάου, πάντα μπροστά σε πολύ κόσμο και με φανατισμό, ένα γήπεδο που αποτελούσε σημείο αναφοράς για το μπάσκετ μιας ολόκληρης πόλης, εκεί που προπονητικά οδήγησαν την ομάδα στο παρελθόν, μεγάλες μορφές του Ελληνικού μπάσκετ, όπως μεταξύ άλλων οι Ανδρέας ΧαϊκάληςΚώστας Διαμαντόπουλος!

Φάση από αγώνα του Α.Ο. Θήβα στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα το 1971. Με το Νο 12 διακρίνεται ο Βασίλης Δέδες, με το Νο 14 ο Επαμεινώνδας Χατζηχρονόγλου, ενώ ο τρίτος παίκτης του Κάδμου που διακρίνεται είναι ο Χρήστος Αγγελόπουλος.

Το 1965 δημιουργήθηκε ο Α.Ο. Θήβα με πρώτο προπονητή τον πρώην Ομοσπονδιακό τεχνικό Θ. Παπαδημητρίου. Σε αυτή την ομάδα αγωνίστηκαν μεταξύ άλλων οι Γιώργος ΒούλγαρηςΛουκάς ΜιχάληςΧάρης ΜελετίουΓιώργος ΚοκκίνηςΒαγγέλης ΒόγκληςΝώντας ΧατζηχρονόγλουΒασίλης ΔέδεςΚώστας ΤζαβίδαςΔημήτρης ΠρίτσαςΓιάννης Κοροπούλης.

Αντίπαλοι πλέον, εκτός από τη Χαλκίδα είναι ακόμα το Λουτράκι και το Αγρίνιο, με την έδρα της ομάδα να παραμένει το ιστορικό γήπεδο στον Άγιο Νικόλαο.

Ο πρώτος αγώνας του Κάδμου στη Β’ Εθνική το 1984 με αντίπαλο το Μαρούσι! Στις βολές για τον Κάδμο με το Νο 9 ο Χρυσικάκος (μεταγραφή από Πατήσια), με το Νο 7 ο Σωτήρης Γερμανός, ενώ από το Μαρούσι διακρίνονται οι Κολοζύμης, Κολοβέρος. Ο διαιτητής που διακρίνεται στη φωτογραφία είναι ο Νίκος Κουμπούρης, ενώ προπονητής εκείνης της ομάδας του Κάδμου ήταν ο Σπύρος Φώσκολος.

Χάρης Μελετίου: «Το γήπεδο πλημμύριζε και νοιώθαμε τρισευτυχισμένοι»

Ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΣΕ Χάρης Μελετίου, ήταν ενεργό μέλος και αθλητής εκείνη την εποχή και μας μιλάει για το μπάσκετ στα ανοικτά γήπεδα εκείνα τα χρόνια, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι: « Ήταν μια εποχή αξέχαστη , νοσταλγική και ρομαντική για εμένα και πολλούς άλλους συνομήλικούς μου αλλά και μεγαλύτερους που είχαμε ερωτευθεί το μπάσκετ από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως και το 1980.

Ο Χάρης Μελετίου (πρόεδρος ΕΣΚΑΣΕ).

Το ανοιχτό μπάσκετ του Αγίου Νικολάου της Θήβας ήταν το δεύτερο σπίτι μας. Εγώ συγκεκριμένα είχα τη τύχη να μένω πολύ κοντά, έτσι σχεδόν κάθε μέρα, όταν το επέτρεπε ο καιρός , για πολλές ώρες τα απογεύματα ήμουν εκεί με πολλούς φίλους, να παρακολουθούμε τους μεγαλύτερους που προπονούνταν και να παίζουμε όποτε μας το επέτρεπαν.

Ήταν εκπληκτικό να έχουμε προπονητή τον Στέλιο Ταβουλάρη, τον Ανδρέα Χαϊκάλη παίκτες του Παναθηναϊκού, τον Κώστα Διαμαντόπουλο παίκτη του Σπόρτιγκ και πολλούς άλλους επώνυμους, μεγάλες μορφές του μπάσκετ της εποχής εκείνης.

Στους αγώνες το γήπεδο πλημμύριζε και νοιώθαμε τρισευτυχισμένοι. Πως να ξεχάσω τις εικόνες από προπονήσεις και αγώνες του Κάδμου της εποχής εκείνης όταν στην ομάδα ήλθαν δύο Αμερικάνοι πανύψηλοι έγχρωμοι παίκτες που υπηρετούσαν τότε στην Αμερικανική βάση στις Ερυθρές. Μάλιστα η Ομοσπονδία τους είχε εκδώσει δελτία και έπαιξαν κανονικά σε κάποιους αγώνες. Ήταν για εμάς ένα εκπληκτικό θέαμα.

Στο γήπεδο του Αγίου Νικολάου έπαιξαν χιλιάδες παιδιά για περισσότερα από 15 χρόνια μέχρι το 1980, οπότε κατασκευάσθηκε στη Θήβα το πρώτο κλειστό γυμναστήριο στην Περιφέρειά μας από τον αείμνηστο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Κώστα Παπαναστασίου».

Η εφηβική ομάδα του Κάδμου που αγωνίστηκε το 1985 στην τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος στην Καλαμάτα. Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Μούκας Αχιλλέας, Νικολάου Σωτήρης, Μεγάλος Αλέξανδρος, Γεωργούσης Νίκος, Μεγάλος Συμεών. Καπέλιος Γιώργος. Κάτω από αριστερά: Μπεκρής Αντώνης, Πατσόπουλος Ευάγγελος, Βούλγαρης Πέτρος, Στάϊκος Αλέξανδρος, Λαλιώτης Δημήτρης, Κατσιμπάρδης Κωνσταντίνος.

Η νέα ίδρυση του Κάδμου το 1973

Το 1973 θα ιδρυθεί ο Κάδμος με πρωτοβουλία κατά κύριο λόγο των Αντώνη ΚοντούΑνδρέα Χατζόπουλου και Γιώργου Χατζηχρονόγλου. Στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα θα παίξουν ακόμα για πρώτη φορά τότε και οι Κώστας και Σωτήρης Γερμανός.

Το 1978 ο Κάδμος θα κάνει μια ακόμα προσπάθεια για να ανέβει στη Β’ Εθνική συμμετέχοντας στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα της Πάτρας χωρίς όμως επιτυχία.

Παράλληλα, αρκετοί αθλητές φεύγουν από το σύλλογο και στα επόμενα χρόνια δημιουργείται ο Άρης Θήβας.

Φωτογραφία από το φιλικό αγώνα του Κάδμου με τον Ολυμπιακό το 1986. Διακρίνονται πάνω από αριστερά για τον Κάδμο: Νικολάου Σωτήρης, Σχίζας, Δημήτρης, Μεγάλος Σίμος, Ζουμπάκης Μάκης. Κάτω από αριστερά: Κοκκίνης Παναγιώτης, Καρράς Τάκης, Ζακυνθινός Κώστας, Κολλημένος Μιχάλης, Γερμανός Σωτήρης, Καπελιός Γιώργος. Για τον Ολυμπιακό διακρίνονται μεταξύ άλλων οι: Καυκής, Παναγιωτόπουλος, Μανιάτης, Κοζάκης, Παπαγιός, Μαργέλης, Σαμπάνης.

Η πρώτη άνοδος στη Β’ Εθνική το 1984!

Το 1984 είναι η χρονιά με την πρώτη άνοδο του Κάδμου στη Β’ Εθνική, στη σημερινή κατ΄ ουσία Α2 καθώς τότε η Β’ Εθνική ήταν η δεύτερη τη τάξει Εθνική κατηγορία! Η ομάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια της Τοπικής Επιτροπής τότε Στερεάς Ελλάδας και ανέρχεται κατηγορία χρησιμοποιώντας πλέον ως έδρα το κλειστό γυμναστήριο της Θήβας που κατασκευάστηκε το 1980.

Στη Β’ Εθνική ο Κάδμος θα παραμείνει μέχρι το 1989, ως μια από τις πέντε συνολικά επαρχιακές ομάδες της Ελλάδας, σε μια ένδοξη πενταετία όπου μεταξύ άλλων το 1987 θα φτάσει πολύ κοντά στην άνοδό του στην Α2 κατηγορία που τότε είχε πλέον δημιουργηθεί!

Αυτή η ομάδα δεν στηρίχτηκε μόνο σε γηγενείς παίκτες αλλά και σε μεταγραφές όπως μεταξύ άλλων οι Ζακυνθινός, Καρράς, Ζουμπάκης, Σχίζας, Χρυσικάκης, Αποστολίδης, Τριανταφύλλου, Γρυλλιωνάκης, Τσέκος, Καλόγηρος.

Αρκετοί όμως και οι καλοί Θηβαίοι παίκτες εκείνης της εποχής όπως οι Σωτ. ΓερμανόςΘαν. ΣκούμαςΣ. ΝικολάουΣ. ΜεγάλοςΑ. ΜεγάλοςΜ. ΚολλημένοςΠ. Κοκκίνης, Ι. Αναστασίου, Ε. ΠατσόπουλοςΗ. ΠατσόπουλοςΝικ. Γεωργούσης. Ο τελευταίος, ήταν και από τα μεγαλύτερα ταλέντα όχι μόνο στη Θήβα, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα όμως οι πολλοί τραυματισμοί τον ανάγκασαν να σταματήσει το μπάσκετ μόλις στα 22 του χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, πως το 1988 είχε κλείσει στον Παναθηναϊκό, η μεταγραφή ολοκληρώθηκε αλλά δεν έπαιξε ποτέ λόγω των σοβαρών τραυματισμών του.

Προπονητές στα χρόνια του Κάδμου στη Β’ Εθνικής διετέλεσαν οι Σπ. ΦώσκολοςΓ. ΡάμμοςΓ. ΚοκκίνηςΠ. Κοντογιάννης, Π. Κοκκίνης.

Από το 1989 και με μοναδική εξαίρεση το 1993, ο Κάδμος παίζει στη Γ’ Εθνική με παίκτες τους Απ. ΑναστασίουΝ. ΔεληνικόλαΔ. ΠαπαδημητρίουΘ. Μελισσάρη, Γ. Κουτσοβασίλη κ.α. και προπονητές αυτά τα χρόνια τους Γ. Κοκκίνη, Γ. Ζευγώλη, Σωτ. Γερμανό, Π. Κοκκίνη.

Πρόεδροι στον Κάδμο, με μεγάλη προσφορά στο σύλλογο θα διατελέσουν μεταξύ άλλων οι Ερρίκος ΧατζόπουλοςΑντώνης ΚοντόςΑνδρέας ΧατζηχρονόγλουΣωτήρης Τσεκές.

Οι πανηγυρισμοί των εφήβων του Κάδμου αμέσως μετά την κατάκτηση του 2ου συνεχόμενου εφηβικού πρωταθλήματος ΕΣΚΑΣΕ, την Κυριακή 2 Απριλίου 2022, κερδίζοντας στον τελικό την ΑΓΕ Χαλκίδας με 55-38.

Κάθε τέλος και μια νέα αρχή!

Ο Κάδμος θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής για αρκετά χρόνια και μετά το 2000. Θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ορισμένα από αυτά, ενώ ως συγχώνευση των συλλόγων Κάδμου και Ηρακλή θα προκύψει το 2013 η Ε.Σ. Κάδμος. Την επόμενη χρονιά παίρνει πάλι την άνοδο για τη Γ’ Εθνική. Το 2017 η ομάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Γ΄ Εθνικής και δεν θα κατέβει στο πρωτάθλημα πέφτοντας στις τοπικές κατηγορίες (Β’ ΕΣΚΑΣΕ).

Θα ξεκινήσει αυτόματα μια νέα προσπάθεια με ταλαντούχους αθλητές με την ομάδα του Κάδμου να επιστρέφει στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ με παίκτη-προπονητή τον Αποστόλη Αναστασίου και με βάση τις υποδομές.

Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα. Ο Κάδμος συμμετέχει για 3 συνεχόμενες χρονιές στους τελικούς της κατηγορίας εφήβων της ΕΣΚΑΣΕ κατακτώντας τα δύο τελευταία πρωταθλήματα!

Ταξιάρχης Καρανάσιος: «Αν ο ΚΑΔΜΟΣ, στο μέτρο που του αναλογεί, μπορεί να συμβάλλει για ένα καλύτερο κόσμο, τότε θα είμαστε επιτυχημένοι»

Οι μικροί… μεγάλωσαν πρόωρα και στελεχώνουν την αντρική ομάδα, με τον τωρινό πρόεδρο του συλλόγου Ταξιάρχη Καρανάσιο να μιλάει για αυτή την προσπάθεια: «Αναφυλλίζοντας τα άλμπουμ φωτογραφιών του Κάδμου και βλέποντας τις γενιές παιχτών και φίλων του αθλήματος, δεν έχεις παρά να νιώσεις μεγάλη την ευθύνη του να διοικείς έναν Σύλλογο με τον οποίο, εδώ και σχεδόν 5 δεκαετίες, έχει συνδεθεί αθλητικά μια ολόκληρη πόλη.

Η ευθύνη μας δεν εξαντλείται όμως στην τιμή της μνήμης και της ιστορίας του Συλλόγου. Είναι καθήκον και επιθυμία μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το σήμερα και το αύριο του Συλλόγου προσφέροντας όλο και πιο ποιοτική αθλητική εμπειρία στη νεολαία της Θήβας και αναδεικνύοντας σε όλο και περισσότερα παιδιά τη σημασία της άθλησης που, κατά τη γνώμη μας, επικοινωνεί και συνεργάζεται με τη μάθηση για την ανάπτυξη μιας υγιούς και ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Ο Ταξιάρχης Καρανάσιος (πρόεδρος του Κάδμου).

Έχοντας ως εφαλτήριο το γεγονός ότι τα ίδια μας τα παιδιά ανήκουν στις Ακαδημίες της ομάδας, ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του να αναλάβουμε της ευθύνη της διοίκησής της με σκοπό να υπηρετήσουμε, με τη σειρά μας, τον σπουδαίο αυτόν σύλλογο και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο το έργο που είχε μέχρι τότε επιτελεστεί.

Βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία μιας φίλαθλης κοινότητας ανθρώπων μέσα από την ανάπτυξη των ακαδημιών του Κάδμου επενδύοντας συνεχώς στη βελτίωση των συνθηκών προπόνησης, των εγκαταστάσεων και, γενικότερα, στις προσφερόμενες από τον Σύλλογο υπηρεσίες.

Η περαιτέρω εξέλιξη των τμημάτων των αγοριών και των κοριτσιών ανήκει στον πυρήνα των επιδιώξεών μας. Μάλιστα, παρά τους συνεχόμενους περιορισμούς που τίθενται ανεξάρτητα από τη θέλησή μας (μεταξύ άλλων την πανδημία κ.α.), έχουμε καταφέρει, τις τρεις τελευταίες σεζόν, να παραβρεθούμε σε ισάριθμους τελικούς του Πρωταθλήματος Εφήβων κατακτώντας πρωταθλήματα, καθώς και σε έναν τελικό στο Πρωτάθλημα Νεανίδων.

Ως προς το αντρικό μας τμήμα, που λαμβάνει μέρος στο Πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, τους στόχους τους θέτει η ιστορία του Συλλόγου. Και δεν είναι άλλοι από τη διατήρηση/διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στην κατηγορία μας μέσω μιας αξιόμαχης αθλητικά και ποιοτικής ηθικά ομάδας που θα στηρίζεται στον κορμό των Ακαδημιών μας και σε προσθήκες έμπειρων καλαθοσφαιριστών.

Οι έφηβοι του Κάδμου παίρνουν το κύπελλο του πρωταθλητή ΕΣΚΑΣΕ 2022 μετά τη νίκη τους στον τελικό απέναντι στην ΑΓΕ Χαλκίδας με 55-38.

Αν και τα βήματά μας ως προς το αθλητικό κομμάτι είναι σταθερά ανοδικά, για εμάς έχει μεγαλύτερη αξία το ήθος που οφείλει να χαρακτηρίζει τον Σύλλογό μας και που προκύπτει μέσα από τη συμπεριφορά όλων όσων συμμετέχουν σε αυτόν (αθλητές, προπονητές, μέλη και διοικητική ομάδα). Σε κάθε περίπτωση, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και περιπέτειες που βιώνει ο κόσμος (πανδημία, εισβολή στην Ουκρανία κλπ.) τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο.

Συνεπώς, ευχόμαστε υγεία σε όλες και όλους και, στη συνέχεια, αγάπη και μεράκι για αυτά με τα οποία καταπιανόμαστε, με σεβασμό και έγνοια για τον άλλον.

Αν ο Κάδμος, στο μέτρο που του αναλογεί, μπορεί να συμβάλλει για έναν τέτοιο καλύτερο κόσμο, τότε θα είμαστε επιτυχημένοι».

Παναγιώτης Νικολάου

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΕΟΚ (www.basket.gr)